Archief 2013

Hieronder vindt u het archief van de artikelen gepubliceerd in 2013.

Wetenschappelijke avond 20 maart 2013

20 maart 2013 Wetenschappelijke Avond woensdag 20 maart 2013

Hierbij nodig ik u namens het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Luchtvaartgeneeskunde uit voor een wetenschappelijke avond op woensdag 20 maart 2013. Deze avond zal in het teken staan van ruimtelijke desoriëntatie (Spatial D) in de luchtvaart.
Desoriëntatie is samen met vermoeidheid een van de twee grootste oorzaken van
luchtvaartongevallen. Helaas is deze factor ondanks de vooruitgang van techniek niet kleiner geworden. Integendeel, veel moderne toepassingen in de luchtvaart lijken het probleem eerder te vergroten dan te verkleinen. De Koninklijke luchtmacht heeft in samenwerking met TNO enkele jaren geleden een simulator ontwikkeld genaamd Desdemona waarmee vliegers niet alleen desoriënterende situaties kunnen ervaren maar zelfs kunnen trainen in “out of control” situaties.
Deze extreme omstandigheden zijn in normale simulators niet beschikbaar.
Aan het begin van deze avond zullen wij een bezoek brengen aan TNO waar Desdemona gedemonstreerd zal worden. Daarna zullen wij teruggaan naar het CML waar Eric Groen een presentatie zal houden over ruimtelijke desoriëntatie. Eric Groen is werkzaam bij TNO als een specialist in Human factors. Hij heeft zich vooral gespecialiseerd in lucht en ruimtevaart fysiologie, vliegsimulatie, behandeling van luchtziekte en het onderwerp van deze avond Spatial D.
Zie ook http://www.desdemona.eu

Uitnodiging activiteiten 2013

Aan de leden van de Nederlandse Vereniging voor Luchtvaartgeneeskunde,
Graag nodig ik u namens het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Luchtvaartgeneeskunde uit voor de volgende activiteiten:

18 september 2013

 1.Op woensdag 18 september 2013 zal Andre Kuipers, lid van onze vereniging en tweevoudig astronaut een lezing geven voor onze vereniging. Titel van de lezing is “Wonen en werken in de ruimte” en hij zal zich daarbij natuurlijk mede richten op de ruimtevaartgeneeskundige aspecten van zijn verblijf in het ISS. Dit is een unieke kans om hem te horen en zien spreken. Wij hebben voor deze gelegenheid ook de leden van AMABEL en het Nederlands Nautisch Medisch genootschap uitgenodigd.

Locatie is collegezaal GROEN van het Universitair Medisch Centrum te Utrecht.
Inhoud Programma:
Vanaf 19:00 ontvangst met koffie en Cake
20:00 Lezing Andre Kuipers
22:00 Napraten met een verfrissing
23:30 Sluiting
Parkeren op de grote parkeerplaats van het Centraal Militair Hospitaal (CMH) zie routebeschrijving). Vanaf de ingang van het CMH zal de route in het ziekenhuis naar de collegezaal worden aangegeven.
Opgave: liefst voor 9 september bij Saskia Meerhoff This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. (ook voor eventuele vragen op dit adres bereikbaar).

4 oktober 2013

 2.Op vrijdag 4 oktober 2013 organiseert de NVvLG een wetenschappelijke middag in samenwerking met onze Belgische zusterorganisatie AMABEL. Samen bieden wij een gevarieerd middagprogramma aan waarin 4 presentaties zullen worden gehouden. Het biedt een uitgelezen kans voor de leden van de NVvLG om kennis te maken met de leden van AMABEL om zo tot wederzijds nut en plezier kennis te maken en te werken aan een vruchtbare samenwerking op gebied van luchtvaartgeneeskunde. Daarnaast biedt deze middag eenieder de kans om het verblijf te verlengen en te genieten van wat Brussel te bieden heeft.

Locatie: Albert Club (Nationale Kring van Defensie) - Karmelietenstraat 20 , 1000 Brussel - Zaal Madou ( www.mil.be/cpa/ )

Inhoud Programma:
13:30: Ontvangst
14:00: Dr van den Berg: Verblinding door strooilicht
14:45: PM Nijhof: Medisch beheer van vliegtuigpassagiers
15:30: PAUZE
16:00: dr. Vanderveken: Sinuspathologie bij piloten
16:45: M. van Zitteren en S. Nieuwdorp: Medicatie en geschiktheid
17:30 Einde met een aperitief.

Parkeren: Er zijn slechts beperkte parkingmogelijkheden in de Club zelf, in de aanpalende straten is de parkeermogelijkheid beperkt tot max. 2 uur. De beste oplossing is uit te kijken naar een van de openbare parkeergarages in de omgeving. De dichtstbijzijnde zijn:
Parking Naamse Poort/ Porte de Namur
Waterloose steenweg/ chaussée de Waterloo
Justitiepaleis
Per openbaar vervoer: Op 10 minuten wandelen vanaf het Centraal Station Brussel
Opgave Marja Osinga (secretaris), This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , Tel 06-27.091.562
Kledingvoorschrift: Tenue de Ville.

Contact

  • Kampweg 53
  • 3769DE Soesterberg
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Copyright © NVvLG | Made by WoodyOnline | Webmaster Alex Wanders: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.